pagopolis-2.jpg

Από αρχαιοτάτων χρόνων, οι άνθρωποι, προσπαθούσαν να διατηρήσουν τα τρόφιμα τους όσο περισσότερες μέρες μπορούσαν. Συνήθιζαν να τα βάζουν σε υπόγεια και σε σπηλιές, όπου ήταν δροσερά μέρη, ώστε τα κρέατα, κυρίως, να μην βρωμίσουν. Μετέπειτα άρχισαν να χρησιμοποιούν τον πάγο που βοηθούσε ιδιαίτερα στην διατήρηση των τροφίμων. Εκείνα τα χρόνια, εμφανίστηκε και το επάγγελμα του παγοπώλη, όπου πωλούσε πάγο σε διάφορα νοικοκυριά και μαγαζιά. Με ένα γαϊδουράκι ή ένα κάρο, κουβαλούσε τον πάγο, όπου τον έκοβε με ένα λεπίδι και τον έπιανε με μια τσιμπίδα. Φορούσε πάντα γάντια, ώστε να μην παγώνουν τα χέρια του αλλά και μια ποδιά πλαστική ώστε να μη παγώνει η κοιλιά του και να αρρωσταίνει. Τα νοικοκυριά έπαιρναν τον πάγο και τον έβαζαν πάνω από χτιστά ή ξύλινα ψυγεία. Ο πάγος, με την ψύξη του, διατηρούσε τα τρόφιμα και όταν έλιωνε, έσταζε πάνω στις λαμαρίνες όπου έψυχαν τα τρόφιμα για ακόμη λίγο χρόνο. Σχεδόν καθημερινά έπαιρναν πάγο και τον αντάλλαζαν με τον χτεσινό. Όλα αυτά βέβαια, χάθηκαν, κάπου στην δεκαετία του 1970 όπου ο κόσμος είχε ηλεκτρισμό και ψυγεία ηλεκτρικά.

Advertisements