Untitled.png

Το καϊμάκι, είναι ένα κρεμώδης γαλακτοκομικό προϊόν, που σερβίρετέ, κυρίως σαν γλύκισμά, μαζί με τον καφέ. Οι ρίζες αυτού του εδέσματος, δεν είναι εξακριβωμένες, αν και πιστεύεται ότι είναι Τούρκικο. Το καϊμάκι φτιάχνεται από γάλα βουβαλιών, προβάτων ή αιγών. Συναντάται σε πάρα πολλές χώρες όπως Τουρκία, Ιράν, Ιράκ αλλά και Βαλκάνια. Η λέξη kaymak προέρχεται, μάλλον, απ’ το ρήμα kay-mak που σημαίνει λιώνω, στα Τούρκικα. Πέραν του εδέσματος, καϊμάκι λέμε και τον κρεμώδη αφρό που εμφανίζεται στο καφέ τον Τούρκικο, που εμείς στην Κύπρο τον λέμε Κυπριακό και στην Ελλάδα τον λένε Ελληνικό! Κλείνοντας να αναφέρω πως αναλόγως περιοχής το καϊμάκι φτιάχνεται και ελαφρώς διαφορετικά.

 

Advertisements