11903698_1617114045204738_1520136666510081764_n.jpg

Η παρασκευή καρβουνιών, στα παλαιότερα χρόνια, ήταν μια επίπονη διαδικασία. Ο καρβουνιάρης έπρεπε να ήταν πολύ έμπειρος γιατί η διαδικασία, ήταν μια ολόκληρη “ιεροτελεστία”. Μάζευε σκληρά ξύλα και τα τοποθετούσε σε κυκλική διάταξη, έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα μικρός στρογγυλός λόφος. Μετέπειτα, τα σκέπαζε με ξερά και χλωρά ξύλα. Αργότερα, θα έπρεπε να τα καλύψει όλα με χώμα, έτσι ώστε να μην μπορεί να εισάγεται οξυγόνο μέσα. Πάνω ψηλά, στην βάση του λόφου, άφηνε μια μικρή τρύπα όπου θα βάλει το προσάναμμά. Μετά την σκέπαζε και αυτή. Υπήρχαν μόνο μικρές τρυπούλες, κοντά στην βάση, όπου διατηρούσαν μια κρυφή φλόγα καθ’ όλη την διαδικασία της παρασκευής καρβουνιών. Όλη η διαδικασία κρατούσε περίπου 5-6 μέρες. Τις μισές γινόταν η καύση και οι άλλες μέχρι να κρυώσουν τα κάρβουνα. Πλέον το επάγγελμα του καρβουνιάρη τείνει να εξαφανιστεί με εξαίρεση μερικές κοινότητες που το κάνουν ακόμη όπως ο Κάτω Πύργος Τηλλυρίας.

Advertisements